17 Ιουλ 2025

Συνταγές για Spaghetti για το Spaghetti Bar σου!

    


    Τα ζυμαρικά αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς πηγές υδατανθράκων στη μεσογειακή διατροφή και όχι μόνο. Είναι πλούσια σε ενέργεια λόγω των σύνθετων υδατανθράκων που περιέχουν, οι οποίοι απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και βοηθούν στην διατήρηση της αίσθησης κορεσμού για περισσότερο χρόνο. Επιπλέον, τα ζυμαρικά παρέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών (ιδιαίτερα αν επιλέγουμε ολικής άλεσης), καθώς και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως το σίδηρο και το μαγνήσιο.

      Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, τα ζυμαρικά

μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός πλήρους γεύματος όταν συνδυάζονται με πρωτεΐνες (όπως κρέας, ψάρι, όσπρια ή τυριά) και λαχανικά ή μυρωδικά. Ο έλεγχος της ποσότητας και η επιλογή υγιεινών συνοδευτικών βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους και της καλής υγείας. Ειδικά για όσους ακολουθούν ενεργό τρόπο ζωής ή αθλούνται, τα ζυμαρικά είναι μια εξαιρετική πηγή γρήγορης ενέργειας που ενισχύει την απόδοση και την αποκατάσταση.

1. Καρμπονάρα με Κρέμα Γάλακτος

Κλασική ιταλική σπεσιαλιτέ με κρέμα γάλακτος, μπέικον και μανιτάρια. Κρεμώδης και νόστιμη, ιδανική για όσους αγαπούν την πλούσια γεύση.

Υλικά:

  • 400 γρ. spaghetti

  • 150 γρ. μπέικον

  • 200 ml κρέμα γάλακτος

  • 3 αυγά

  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή regato Kerrygold

  • 150 γρ. μανιτάρια σε φέτες

  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζεις τα ζυμαρικά. Σοτάρεις μπέικον και μανιτάρια. Ανακατεύεις αυγά, κρέμα και τυρί. Συνδυάζεις όλα μαζί και σερβίρεις.


2. Spaghetti Aglio e Olio

Απλή, γρήγορη και γεμάτη άρωμα συνταγή με σκόρδο και ελαιόλαδο.

Υλικά:

  • 400 γρ. spaghetti

  • 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • Πιπέρι καγιέν ή φρέσκο τσίλι (προαιρετικά)

  • Φρέσκος μαϊντανός

Εκτέλεση:
Σοτάρεις το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μυρίσει. Ρίχνεις το πιπέρι και τα βρασμένα ζυμαρικά. Γαρνίρεις με μαϊντανό.

3. Spaghetti με Σάλτσα Ντομάτας και Βασιλικό

Κλασική και δροσιστική επιλογή με φρέσκια ντομάτα και άρωμα βασιλικού.

Υλικά:

  • 400 γρ. spaghetti

  • 500 γρ. ντομάτες ώριμες ή κονσέρβα ντομάτας

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • Φρέσκος βασιλικός

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σοτάρεις το σκόρδο σε ελαιόλαδο, προσθέτεις ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζεις. Τέλος προσθέτεις τον βασιλικό και ανακατεύεις με τα βρασμένα ζυμαρικά.


4. Spaghetti με Θαλασσινά

Ένα αρωματικό πιάτο με φρέσκα θαλασσινά και λευκό κρασί.

Υλικά:

  • 400 γρ. spaghetti

  • 300 γρ. μύδια, γαρίδες, καλαμάρια (ανάμεικτα θαλασσινά)

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 150 ml λευκό κρασί

  • Μαϊντανός

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σοτάρεις το σκόρδο, προσθέτεις τα θαλασσινά, σβήνεις με κρασί και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύεις με τα ζυμαρικά που έχεις βράσει απο πριν ανάλογα πως τα επιθυμεις,aldente ή πιο πολυ βρασμένα.


5. Spaghetti Bolognese

Η κλασική ιταλική σάλτσα με κιμά, ντομάτα και αρωματικά.

Υλικά:

  • 400 γρ. spaghetti

  • 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

  • 1 κρεμμύδι

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 400 γρ. ντομάτα κονσέρβα

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:
Σοτάρεις κρεμμύδι και σκόρδο, προσθέτεις κιμά, μετά ντομάτα και μπαχαρικά. Σιγοβράζεις και σερβίρεις με τα spaghetti που έχεις βράσει απο πριν ανάλογα πως τα επιθυμεις,aldente ή πιο πολυ βρασμένα.


6. Spaghetti με Αλλαντικά και Μυρωδικά (π.χ. μαρούλι, ρόκα, μπέικον, καλαμπόκι, βαλσάμικο, Kerrygold Regato)

Μια μοντέρνα, φρέσκια σαλάτα-συνδυασμός με ζυμαρικά, ιδανική για δροσερό γεύμα.

Υλικά:

  • 400 γρ. spaghetti

  • 150 γρ. μπέικον

  • 1 μαρούλι

  • 1-2 χούφτες ρόκα

  • 100 γρ. καλαμπόκι (βραστό ή κονσέρβα)

  • 50 γρ. Kerrygold Regato τριμμένο

  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζεις τα spaghetti και τα αφήνεις να κρυώσουν. Τηγανίζεις το μπέικον. Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε σαλατιέρα, περιχύνεις με βαλσάμικο και ελαιόλαδο και σερβίρεις δροσερό.


7. Spaghetti Ναπολιτέν

Παραδοσιακή ναπολιτάνικη συνταγή με ντομάτα, κάπαρη, ελιές και βασιλικό.

Υλικά:

  • 400 γρ. spaghetti

  • 400 γρ. ντομάτα κονσέρβα ή φρέσκια

  • 50 γρ. κάπαρη

  • 50 γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • Φρέσκος βασιλικός

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σοτάρεις το σκόρδο, προσθέτεις ντομάτα, κάπαρη και ελιές, σιγοβράζεις. Στο τέλος βάζεις τον βασιλικό και ανακατεύεις με τα ζυμαρικά που έχεις βράσει απο πριν ανάλογα πως τα επιθυμεις,aldente ή πιο πολυ βρασμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: