Το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ και όμορφο αν ψήσεις πρώτα τις μελιτζάνες στο φούρνο. Το γέμισμα με κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτα, μαϊντανό και δυόσμο απογειώνει τη γεύση και δίνει φρεσκάδα.
Υλικά (4-5 μερίδες):
-
4 μεγάλες μακρόστενες μοβ μελιτζάνες
-
3 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
-
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
4 ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
-
½ φλ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα
-
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
-
Δυόσμος ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
-
Κόβεις τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και χαράζεις την επιφάνειά τους.
-
Αλατίζεις ελαφρά και αφήνεις 20-30 λεπτά σε σουρωτήρι για να βγάλουν υγρασία. Στη συνέχεια σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας.
-
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και ψήνεις τις μελιτζάνες 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
-
Σε τηγάνι/κατσαρολάκι ζεσταίνεις το υπόλοιπο λάδι και σοτάρεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτεις τη σάρκα της μελιτζάνας ψιλοκομμένη και σοτάρεις 3-4 λεπτά.
-
Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα. Σιγοβράζεις 5-7 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.
-
Γεμίζεις τις ψημένες μελιτζάνες με το μείγμα και τις στρώνεις στην κατσαρόλα. Περιχύνεις όση σάλτσα περισσέψει από πάνω.
-
Σιγοβράζεις σκεπασμένες 7-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, απλώς για να ενωθούν οι γεύσεις.
-
Σερβίρεις ζεστό ή χλιαρό, πασπαλισμένο με μαϊντανό και δυόσμο.
💡 Extra tip: Το ψήσιμο στο φούρνο πριν το σιγοβράσιμο μειώνει το λάδι και κρατάει το σχήμα των μελιτζανών τέλειο, ενώ ο σύντομος χρόνος στην κατσαρόλα δίνει ένταση στη σάλτσα χωρίς να λιώνουν οι μελιτζάνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου