14 Ιουλ 2016

🍆 Ιμάμ μπαϊλντί κατσαρόλας (με προψήσιμο φούρνο)!!

   



   

   

  Είναι ένα από τα πιο αρωματικά και παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Οι μελιτζάνες χαράζονται και αδειάζονται ελαφρά, γεμίζονται με κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτα και μυρωδικά και σιγομαγειρεύονται μέχρι να λιώσουν. Ο δυόσμος μαζί με τον μαϊντανό, δίνουν ξεχωριστό άρωμα και φρεσκάδα.

Το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ και όμορφο αν ψήσεις πρώτα τις μελιτζάνες στο φούρνο. Το γέμισμα με κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτα, μαϊντανό και δυόσμο απογειώνει τη γεύση και δίνει φρεσκάδα.

Υλικά (4-5 μερίδες):

  • 4 μεγάλες μακρόστενες μοβ μελιτζάνες

  • 3 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες

  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 4 ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

  • ½ φλ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. ζάχαρη

  • Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα

  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • Δυόσμος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:

  1. Κόβεις τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και χαράζεις την επιφάνειά τους.

  2. Αλατίζεις ελαφρά και αφήνεις 20-30 λεπτά σε σουρωτήρι για να βγάλουν υγρασία. Στη συνέχεια σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας.

  3. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και ψήνεις τις μελιτζάνες 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.

  4. Σε τηγάνι/κατσαρολάκι ζεσταίνεις το υπόλοιπο λάδι και σοτάρεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτεις τη σάρκα της μελιτζάνας ψιλοκομμένη και σοτάρεις 3-4 λεπτά.

  5. Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα. Σιγοβράζεις 5-7 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.

  6. Γεμίζεις τις ψημένες μελιτζάνες με το μείγμα και τις στρώνεις στην κατσαρόλα. Περιχύνεις όση σάλτσα περισσέψει από πάνω.

  7. Σιγοβράζεις σκεπασμένες 7-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, απλώς για να ενωθούν οι γεύσεις.

  8. Σερβίρεις ζεστό ή χλιαρό, πασπαλισμένο με μαϊντανό και δυόσμο.

💡 Extra tip: Το ψήσιμο στο φούρνο πριν το σιγοβράσιμο μειώνει το λάδι και κρατάει το σχήμα των μελιτζανών τέλειο, ενώ ο σύντομος χρόνος στην κατσαρόλα δίνει ένταση στη σάλτσα χωρίς να λιώνουν οι μελιτζάνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: