Ιθαγενές φυτό της Αιγύπτου και της Ν. Ασίας
, που δύναται να καλλιεργηθεί παντού, αρκεί να ποτίζεται αρκετά. Είναι φυτό ορεκτικό, διουρητικό, ευεργετικό για το συκώτι και έχει αντιμικροβιακή δράση.Το άγριο φρέσκο κάρδαμο έχει πολύ περισσότερα συστατικά από το καλλιεργημένο και αποξηραμένο. Η εποχή άνθησης του είναι Ιούνιος-Αύγουστος και χρησιμοποιούμενα μέρη του ολόκληρο το φυτό, καθώς και οι σπόροι του. Χρησιμοποιείται επίσης και ως λαχανικό σε ωμές σαλάτες.
Κάρδαμο: ποιες οι ιδιότητες του και πως χρησιμοποιείται;
Ορεκτικό
Διεγείρει το στομάχι κι έτσι ανοίγει την όρεξη. Ακόμα βοηθά στη χώνεψη και απομακρύνει τα αέρια.
Τονωτικό
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και γι' αυτό θεωρείται ότι προλαμβάνει από πολλές ασθένειες. Παλιά το κατέτασσαν στα αντι-σκορβουτικά φάρμακα.
Αντισηπτικό
στις αιμορροΐδες, σε στοματίτιδα και σε προβλήματα των ούλων.
Αφροδισιακό
Ο χυμός κοπανισμένων μερών του φρέσκου φυτού.
Επουλωτικό
Με εξωτερική χρήση καταπλάσματός του επουλώνονται τα άτονα έλκη και χρόνιοι ερεθισμοί του δέρματος.
Μείωση πόνου
Μειώνει το πόνο στους ρευματισμούς.
Διαβήτη
Ενδείκνυται για τους διαβητικούς γιατί δε περιέχει παρά ελάχιστα σάκχαρα, ούτε αμυλούχες ουσίες.
Δερματολογική χρήση
Πολύ διαδεδομένη η χρήση του, αφού παρασκευαστεί ειδικό κατάπλασμα με μέλι, για την απομάκρυνση φακίδων και πανάδων από το πρόσωπο.
Καταπολεμά την κατακράτηση ούρων.
Αποχρεμπτικό
Χρησιμοποιείται για θεραπεία βρογχίτιδας, βήχα, άσθματος, βρογχική καταρροή.
Για να φτιάξετε ένα ρόφημα με κάρδαμο, θα χρειαστείτε σκόνη κάρδαμου, νερό ή γάλα και ένα γλυκαντικό της επιλογής σας, όπως μέλι. Βράζετε το νερό ή το γάλα, προσθέτετε τη σκόνη κάρδαμου και το γλυκαντικό, και ανακατεύετε καλά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλα μπαχαρικά όπως κανέλα ή γαρίφαλο για πιο σύνθετη γεύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου