18 Ιουν 2025

Σουφλέ Μελιτζάνας με Πατάτες, Ζαμπόν, Gouda και Κρέμα Γάλακτος

     


     Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει στο οικογενειακό τραπέζι ή σε ένα φιλικό δείπνο, το σουφλέ μελιτζάνας με πατάτες, ζαμπόν, Gouda και κρέμα γάλακτος είναι η ιδανική επιλογή! Με λαχανικά ψημένα στο φούρνο για ακόμα πιο πλούσια γεύση, κρεμώδη υφή και υπέροχο άρωμα, αυτό το πιάτο συνδυάζει γεύση και εμφάνιση. Δοκίμασέ το και σέρβιρέ το ζεστό για να απολαύσετε όλοι την πιο απολαυστική εκδοχή του κλασικού σουφλέ! 

Προετοιμασία: 25 λεπτά | Ψήσιμο: 50 λεπτά | Μερίδες: 6


Υλικά

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους

  • 3 πατάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες

  • 200 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε κυβάκια

  • 250 γρ. τυρί Gouda τριμμένο

  • 250 γρ. Kerrygold τριμμένο (ή άλλο τυρί κρέμα)

  • 3 αυγά

  • 250 ml κρέμα γάλακτος (ή 150 ml κρέμα + 100 ml γάλα για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα)

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι & πιπέρι

  • Λίγη ρίγανη ή βασιλικό


Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες. Τις αλατίζουμε ελαφρά.

  2. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε ταψί με λαδόκολλα, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.

  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.

  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος (και λίγο γάλα αν θέλουμε πιο light αποτέλεσμα).

  5. Σε πυρέξ στρώνουμε πρώτα τις πατάτες, μετά τις μελιτζάνες, ρίχνουμε κομμάτια ζαμπόν λίγο Gouda και kerrygold και επαναλαμβάνουμε αλλη μια στρωση πατάτας,μελιτζάνες,ζαμπόν και τυρι.

  6. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο Gouda και kerrygold

  7. Ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει.

  8. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: