5 Ιουν 2025

Γαύρος Μαρινάτος Λαδορίγανη στο Φούρνο – Η Αυθεντική Ελληνική Συνταγή!!

Οφέλη του Γαύρου για την Υγεία

     


     Ο γαύρος είναι ένα από τα πιο θρεπτικά ψάρια της Μεσογειακής διατροφής. Περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της ενέργειας. Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

    Επιπλέον, περιέχει σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, που ενισχύουν τα οστά και το ανοσοποιητικό. Είναι χαμηλός σε θερμίδες και σχεδόν χωρίς υδατάνθρακες, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για όσους ακολουθούν υγιεινή ή ισορροπημένη διατροφή.

    Αν ψάχνετε για υγιεινή μεσογειακή συνταγή με ψάρι, ο γαύρος είναι η καλύτερη επιλογή! Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά, χαμηλός σε θερμίδες και με υπέροχη γεύση, αυτή η συνταγή για γαύρο μαρινάτο στο φούρνο με λαδορίγανη και σκόρδο θα γίνει η αγαπημένη σας.


Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκος γαύρος (καθαρισμένος)

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • Χυμός από 2 λεμόνια

  • 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

  • 2 κ.σ. ρίγανη

  • Αλάτι & πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τον γαύρο και τον βάζουμε σε ταψί σε μία στρώση.

  2. Ανακατεύουμε σε μπολ ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.

  3. Περιχύνουμε τον γαύρο και τον αφήνουμε να μαριναριστεί 20 λεπτά.

  4. Ψήνουμε στους 180°C για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.


Διατροφική Αξία (ανά μερίδα περίπου 200 γρ.)

  • Θερμίδες: 250 kcal

  • Πρωτεΐνη: 28 γρ.

  • Λιπαρά: 12 γρ. (κυρίως καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο και το ψάρι)

  • Υδατάνθρακες: 0 γρ.

  • Ωμέγα-3: ~1.5 γρ.


Tips για γεύση

✔ Λίγο ξίδι στη μαρινάδα δίνει πιο πικάντικο τόνο.
✔ Φρέσκια ρίγανη και μαϊντανός στο τέλος για αρώματα.
✔ Συνοδεύστε με πράσινη σαλάτα και παγωμένο λευκό κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: