10 Απρ 2021

Μοσχάρι Κοκκινιστό με μακαρόνια στη Χύτρα Ταχύτητας!


 Εισαγωγή: Το Κοκκινιστό που Λιώνει στο Πιρούνι!

Κάποιες γεύσεις είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μας — κι ένα καλομαγειρεμένο μοσχαράκι κοκκινιστό είναι σίγουρα μία απ’ αυτές. Δεν πρόκειται απλώς για ένα φαγητό· είναι μια αγκαλιά σε μορφή πιάτου!

Σήμερα, όμως, θα του δώσουμε άλλη διάσταση. Θα το απογειώσουμε, κάνοντας τη διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη από ποτέ με τη βοήθεια της χύτρας ταχύτητας. Σε λιγότερο από μία ώρα, το μοσχάρι σου θα είναι τόσο μαλακό που θα λιώνει στο πιρούνι, ενώ η πλούσια, αρωματική σάλτσα θα είναι έτοιμη να “τυλίξει” ιδανικά τα χοντρά μακαρόνια.

Αν αναζητάς το τέλειο πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι ή ένα comfort food για τις καθημερινές, μόλις το βρήκες!

💡 Το αποτέλεσμα είναι απίστευτα τρυφερό — και έτοιμο σε μόλις 1 ώρα!


Υλικά

Για το μοσχάρι:

  • 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ποντίκι), κομμένο σε μερίδες

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 κουτί (400 γρ.) ντομάτες κονκασέ ή φρέσκια τριμμένη ντομάτα

  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί

  • 2-3 φύλλα δάφνης

  • 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)

  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι

  • 3-4 γαρύφαλλα

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι & πιπέρι

  • 1/2 – 1 φλιτζάνι ζεστό νερό ή μοσχαρίσιος ζωμός (χρησιμοποιούμε ελάχιστο υγρό λόγω της χύτρας)


Εκτέλεση στη Χύτρα Ταχύτητας

1. Σοτάρισμα Κρέατος

Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο στη χύτρα (χωρίς το καπάκι). Αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε σε δόσεις μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.

2. Δημιουργία Βάσης

Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα, ανακατεύοντας καλά.

3. Σβήσιμο με Κρασί

Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ (2-3 λεπτά). Ξύνουμε καλά τον πάτο της χύτρας με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν όλα τα καραμελωμένα κομμάτια.

4. Προσθήκη Υλικών

Επιστρέφουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, την κανέλα (αν βάλουμε) και το νερό ή τον ζωμό. Προσοχή: Δεν χρειάζεται πολύ υγρό — η χύτρα δεν αφήνει να εξατμιστούν τα υγρά.

5. Μαγείρεμα

Κλείνουμε τη χύτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μόλις χτίσει πίεση (αρχίσει να σφυρίζει ή να ανεβαίνει η βαλβίδα), χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά.

6. Αποσυμπίεση & Έλεγχος

Αφήνουμε τη χύτρα να αποσυμπιεστεί φυσικά (ή κάνουμε γρήγορη αποσυμπίεση αν το επιτρέπει η συσκευή). Ανοίγουμε και ελέγχουμε το κρέας: πρέπει να είναι πεντανόστιμα μαλακό.

7. Δέσιμο Σάλτσας (αν χρειάζεται)

Αν η σάλτσα είναι αραιή, αφήνουμε τη χύτρα ανοιχτή σε δυνατή φωτιά για 5–10 λεπτά ώστε να “δέσει”. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.


Σερβίρισμα

Σερβίρουμε με χοντρά μακαρόνια (τύπου “παπαρδέλες” ή “σπαγγέτι Νο5”) τα οποία τα βράζουμε σύμφωνα με το χρόνο βρασμού στις οδηγίες ή όπως τα προτιμάμε,τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με βούτυρο και ελαιόλαδο. και μπόλικο τριμμένο τυρί (όπως κεφαλοτύρι ή γραβιέρα).


🍷 Tip σερβιρίσματος

Συνοδέψτε το πιάτο με ένα ποτήρι από το ίδιο κόκκινο κρασί που χρησιμοποιήσατε στη συνταγή για απόλυτη αρμονία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: