5 Φεβ 2025

Κερκυραϊκό Μπουρδέτο με Χορταρικά: Σεσκούλα, Καυκαλήθρες και Μυρώνια

 

   


  Το μπουρδέτο είναι ένα από τα πιο αυθεντικά πιάτα της Κέρκυρας. Η λέξη “μπουρδέτο” προέρχεται πιθανώς από τη βενετσιάνικη λέξη brodetto, που σημαίνει “ψαρόσουπα” ή “καυτό φαγητό με σάλτσα ντομάτας”. Είναι πικάντικο, αρωματικό και γεμάτο γεύση.

    Η παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιεί

ψάρια, ντομάτα, κρεμμύδι και καυτερές πιπεριές. Στην Κέρκυρα όμως, πολλοί μάγειρες προσθέτουν χορταρικά από τον κήπο ή το χωράφι τους, όπως σεσκούλα, καυκαλήθρες και μυρώνια, που δίνουν φρεσκάδα και ένα ξεχωριστό άρωμα.


Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 κιλό μικρά ψάρια (σκορπίνες ή κοκκινόψαρο)

  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

  • 4 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

  • 2-3 καυτερές πιπεριές (ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλετε)

  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί 

  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 φλιτζάνι χορταρικά: σεσκούλα, καυκαλήθρες, μυρώνια (φρέσκα ή ελαφρώς βρασμένα)


Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα αλατοπιπερώνουμε.

  2. Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα ψάρια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

  3. Στο ίδιο λάδι, σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

  4. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τις καυτερές πιπεριές. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει 10-15 λεπτά.

  5. Ρίχνουμε ξανά τα ψάρια στη σάλτσα, προσθέτουμε το κρασί  και αφήνουμε να σιγοβράσουν 10-15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.

  6. Στο τέλος, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα χορταρικά και τα αφηνουμε 7-10 λεπτά  (σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια). Ανακατεύουμε ελαφρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.


Σερβίρισμα

Σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο ψωμί για να απολαύσουμε τη σάλτσα και το πικάντικο άρωμα των χορταρικών. Το μπουρδέτο είναι ιδανικό για ένα αυθεντικό Κερκυραϊκό γεύμα, που εντυπωσιάζει τόσο με τη γεύση όσο και με την παράδοση που κουβαλάει.


Tips και παραλλαγές

  • Αν θέλετε πιο ήπιο πικάντικο αποτέλεσμα, αφαιρέστε τα σπόρια από τις καυτερές πιπεριές.

  • Τα χορταρικά μπορούν να προστεθούν και στο τέλος στο πιάτο, χωρίς μαγείρεμα, για πιο έντονη φρεσκάδα.

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ψάρια με καλαμάρι ή γαρίδες για διαφορετική παραλλαγή.

  • Στην Κέρκυρα, πολλοί χρησιμοποιούν και λίγο κόκκινο κρασί για πιο βαθιά γεύση στη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: