19 Σεπ 2024

Κριθαράκι Γιουβέτσι με Μοσχάρι στο φούρνο!

     


  Γιουβέτσι με μοσχάρι και κριθαράκι, αρωματισμένο με κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι και φύλλα δάφνης. Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή με γευστική πινελιά από μελιτζάνα. Ιδανικό κυριακάτικο φαγητό για όλη την οικογένεια.    

Μια παραδοσιακή συνταγή με αρώματα Ανατολής και extra γεύση από μελιτζάνα.


Υλικά (4 άτομα)

  • 1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι ή σπάλα), σε μερίδες

  • 500 γρ. κριθαράκι

  • 2 μελιτζάνες, σε κυβάκια

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες ή 400 γρ. ντομάτα κονκασέ

  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • ½ φλ. ελαιόλαδο

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 2-3 γαρίφαλα

  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι

  • 2 φύλλα δάφνης

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 λίτρο ζωμό κρέατος ή νερό

  • Τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για σερβίρισμα


Εκτέλεση

  1. Βράσιμο του κρέατος στη χύτρα

    • Σε χύτρα ταχύτητας σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο.

    • Προσθέτουμε το μοσχάρι και το θωρακίζουμε απ’ όλες τις πλευρές.

    • Ρίχνουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, δάφνη), αλάτι και πιπέρι.

    • Προσθέτουμε τον ζωμό, κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για περίπου 18-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

  2. Ψήσιμο στο ταψί

    • Μεταφέρουμε το κρέας με τη σάλτσα του σε μεγάλο ταψί.

    • Προσθέτουμε τα κυβάκια μελιτζάνας (τα έχουμε προηγουμένως σοτάρει ελαφρά για να μη βγάλουν υγρά).

    • Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να καλυφθεί.

  3. Φούρνος

    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας μία φορά στη μέση, μέχρι να απορροφήσει το κριθαράκι τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για να μη κολλήσει και να μείνει λίγο ζουμερό.

  4. Σερβίρισμα

    • Αφήνουμε το γιουβέτσι να «σταθεί» 10 λεπτά.

    • Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: