Μια παραδοσιακή συνταγή με αρώματα Ανατολής και extra γεύση από μελιτζάνα.
Υλικά (4 άτομα)
-
1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι ή σπάλα), σε μερίδες
-
500 γρ. κριθαράκι
-
2 μελιτζάνες, σε κυβάκια
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
2 ντομάτες ώριμες τριμμένες ή 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
½ φλ. ελαιόλαδο
-
1 ξυλάκι κανέλα
-
2-3 γαρίφαλα
-
3-4 κόκκοι μπαχάρι
-
2 φύλλα δάφνης
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 λίτρο ζωμό κρέατος ή νερό
-
Τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Βράσιμο του κρέατος στη χύτρα
-
Σε χύτρα ταχύτητας σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο.
-
Προσθέτουμε το μοσχάρι και το θωρακίζουμε απ’ όλες τις πλευρές.
-
Ρίχνουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, δάφνη), αλάτι και πιπέρι.
-
Προσθέτουμε τον ζωμό, κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για περίπου 18-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
-
-
Ψήσιμο στο ταψί
-
Μεταφέρουμε το κρέας με τη σάλτσα του σε μεγάλο ταψί.
-
Προσθέτουμε τα κυβάκια μελιτζάνας (τα έχουμε προηγουμένως σοτάρει ελαφρά για να μη βγάλουν υγρά).
-
Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να καλυφθεί.
-
-
Φούρνος
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας μία φορά στη μέση, μέχρι να απορροφήσει το κριθαράκι τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για να μη κολλήσει και να μείνει λίγο ζουμερό.
-
-
Σερβίρισμα
-
Αφήνουμε το γιουβέτσι να «σταθεί» 10 λεπτά.
-
Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου