Υλικά (για 4 άτομα)
-
1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5–2 κιλά) κομμένο σε μερίδες
-
3–4 κουταλιές ελαιόλαδο
-
2 λεμόνια (χυμός και ξύσμα)
-
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
-
1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη ή 1 κ.γ. αποξηραμένη
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
-
Προαιρετικά: πατάτες κομμένες σε κύβους ή λαχανικά (μελιτζάνες σε κύβους,κολοκύθια,πιπεριές,μανιτάρια) για ψήσιμο μαζί
Εκτέλεση
-
Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
-
Πρόσθεσε τις κομμένες μερίδες κοτόπουλου και ανακάτεψε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα με τη μαρινάδα. Άφησε για 15–20 λεπτά αν έχεις χρόνο.
-
Τοποθέτησε το κοτόπουλο σε ταψί και, αν θέλεις, πρόσθεσε πατάτες ή λαχανικά γύρω γύρω.
-
Ψήσε στο φούρνο για 45–50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να είναι ζουμερό στο εσωτερικό.
-
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μπορείς να περιχύσεις μερικές φορές με τα υγρά του ταψιού για περισσότερη γεύση.
-
Σέρβιρε ζεστό, συνοδεύοντας με σαλάτα ή ψωμί για να απορροφήσει τους χυμούς.
Μια απλή, κλασική συνταγή που συνδυάζει φρεσκάδα λεμονιού με τα αρώματα των μυρωδικών, φέρνοντας στο τραπέζι ένα γεύμα γεμάτο γεύση και άρωμα Μεσογείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου