14 Ιουν 2024

Κοτόπουλο Φούρνου με Λεμόνι και Μυρωδικά

     


     Αναζητάς μια συνταγή για νόστιμο, ζουμερό κοτόπουλο που ψήνεται εύκολα και γεμίζει το σπίτι με υπέροχα αρώματα; Αυτή η παραδοσιακή συνταγή για κοτόπουλο φούρνου με λεμόνι και μυρωδικά θα γίνει η αγαπημένη σου για κάθε Κυριακή ή για ένα γρήγορο καθημερινό γεύμα. Απλά υλικά, απλή παρασκευή και εξαιρετικό αποτέλεσμα!

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5–2 κιλά) κομμένο σε μερίδες

  • 3–4 κουταλιές ελαιόλαδο

  • 2 λεμόνια (χυμός και ξύσμα)

  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. αποξηραμένο

  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη ή 1 κ.γ. αποξηραμένη

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

  • Προαιρετικά: πατάτες κομμένες σε κύβους ή λαχανικά (μελιτζάνες σε κύβους,κολοκύθια,πιπεριές,μανιτάρια) για ψήσιμο μαζί

Εκτέλεση

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.

  3. Πρόσθεσε τις κομμένες μερίδες κοτόπουλου και ανακάτεψε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα με τη μαρινάδα. Άφησε για 15–20 λεπτά αν έχεις χρόνο.

  4. Τοποθέτησε το κοτόπουλο σε ταψί και, αν θέλεις, πρόσθεσε πατάτες ή λαχανικά γύρω γύρω.

  5. Ψήσε στο φούρνο για 45–50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να είναι ζουμερό στο εσωτερικό.

  6. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μπορείς να περιχύσεις μερικές φορές με τα υγρά του ταψιού για περισσότερη γεύση.

  7. Σέρβιρε ζεστό, συνοδεύοντας με σαλάτα ή ψωμί για να απορροφήσει τους χυμούς.

Μια απλή, κλασική συνταγή που συνδυάζει φρεσκάδα λεμονιού με τα αρώματα των μυρωδικών, φέρνοντας στο τραπέζι ένα γεύμα γεμάτο γεύση και άρωμα Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: