19 Ιαν 2022

🥧 Σπανακόπιτα με φέτα και σέσκουλα – Η παραδοσιακή ελληνική γεύση

   


      Η σπανακόπιτα είναι από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Συνδυάζει το σπανάκι με τη φέτα και τυλίγεται σε τραγανό φύλλο, προσφέροντας γεύση και θρεπτική αξία. Στη σημερινή συνταγή, προσθέτουμε σέσκουλα και κάνουμε ένα γρήγορο σωτάρισμα με τα κρεμμύδια πριν μπουν όλα στο ταψί – για πιο αρωματική και ισορροπημένη πίτα.


Υλικά (για ταψί 35x40 εκ.)

  • 700 γρ. φρέσκο σπανάκι (ή κατεψυγμένο, καλά στραγγισμένο)

  • 300 γρ. σέσκουλα, ψιλοκομμένα

  • 500 γρ. φέτα τυρί, θρυμματισμένη

  • 2–3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • 2 αυγά

  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο (λίγο για το σωτάρισμα και λίγο για τα φύλλα)

  • Αλάτι, πιπέρι (προσοχή στο αλάτι γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή)

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (ή χωριάτικο φύλλο)


Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία: Πλένουμε καλά σπανάκι και σέσκουλα, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

  2. Σωτάρισμα: Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα, ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

  3. Γέμιση: Μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα,ανακατεύουμε  τη φέτα τριμμένη, τον άνηθο, τον μαϊντανό και τα αυγά με το πιπέρι. Αναμιγνύουμε με το σπανάκι.

  4. Στρώσιμο φύλλων: Λαδώνουμε το ταψί. Στρώνουμε 4–5 φύλλα, λαδώνοντας το καθένα. Προσθέτουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με άλλα 4–5 φύλλα, λαδωμένα επίσης.

  5. Ψήσιμο: Χαράζουμε ελαφρά την πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50–60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

  6. Σερβίρισμα: Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.


👉 Μικρό μυστικό: Το σωτάρισμα απομακρύνει τα περιττά υγρά και δίνει στη σπανακόπιτα πιο γεμάτη και πλούσια γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: