23 Απρ 2025

Ρεβυθάδα φούρνου με πράσο – Παραδοσιακή συνταγή γεμάτη γεύση και θρεπτικά οφέλη!!!

     


   Η ρεβυθάδα φούρνου δεν είναι μόνο ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό πιάτο, αλλά και μια πραγματική διατροφική «βόμβα» υγείας. Τα ρεβύθια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, ιδανικές για μυϊκή ενδυνάμωση και χορτοφαγικές δίαιτες, ενώ περιέχουν φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση της χοληστερίνης. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (όπως Β6 και φυλλικό οξύ), που ενισχύουν το νευρικό σύστημα, καθώς και σιδήρου, μαγνησίου και καλίου, που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και στη διατήρηση της ενέργειας. Η κατανάλωση ρεβυθιών βοηθά επίσης στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και προσφέρει αίσθημα κορεσμού, καθιστώντας τα ιδανικά για ισορροπημένη διατροφή.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 γρ. ρεβύθια

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

  • 1 πράσο (κομμένο σε ροδέλες)

  • 2-3 σκελίδες σκόρδο

  • 2 φύλλα δάφνης

  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα (για το μούλιασμα)

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)

  • 1 λεμόνι (χυμός)

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Προαιρετικά: λίγη ρίγανη ή θυμάρι


✅ Προετοιμασία

  1. Μούλιασμα: Βάλε τα ρεβύθια σε νερό με μισό κουταλάκι σόδα για 8-12 ώρες. Ξέπλυνε καλά.

  2. Βράσιμο στη χύτρα:

    • Βάλε τα ρεβύθια με καθαρό νερό (να τα καλύπτει 3-4 δάχτυλα).

    • λίγο ελαιόλαδο.

    • Κλείσε τη χύτρα και βράσε για 25-30 λεπτά (ανάλογα με τη χύτρα). Θέλουμε να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.


✅ Ψήσιμο στο φούρνο

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).

  2. Σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος ρίχνεις τα ρεβύθια με το ζουμί τους (να τα καλύπτει αλλά όχι υπερβολικά).

  3. Πρόσθεσε:

    • το ψιλοκομμένο κρεμμύδι

    • το πράσο σε ροδέλες

    • το σκόρδο

    • φύλλο δάφνης

    • την πάπρικα

    • τον χυμό λεμονιού

    • το ελαιόλαδο

    • αλάτι και πιπέρι ,θυμάρι ή ριγανη

  4. Ανακάτεψε καλά και βεβαιώσου ότι έχουν αρκετό ζουμί (να μη στεγνώσουν στον φούρνο).

  5. Ψήσε 1,5 με 2 ώρες στους 180°C μέχρι να μελώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια.


💡 Extra tips:
✔ Αν θέλεις πιο έντονο άρωμα, μπορείς να σοτάρεις ελαφρά το πράσο και το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο πριν τα βάλεις στο ταψί.
✔ Στο τέλος, πασπάλισε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρισε με ζεστό ψωμί και φέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: