Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα σύμπτωμα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Προκαλείται όταν ο οισοφάγος δεν κλείνει σωστά, με αποτέλεσμα τα οξέα του στομάχου να ανεβαίνουν και να προκαλούν το ενοχλητικό αίσθημα καψίματος στον θώρακα. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αν και υπάρχουν αρκετά φάρμακα για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης, πολλά βότανα έχουν αποδειχτεί
εξαιρετικά αποτελεσματικά και πιο φιλικά προς τον οργανισμό. Η γλυκόριζα, το γαϊδουράγκαθο και το χαμομήλι ξεχωρίζουν για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν τόσο την ένταση όσο και τη συχνότητα των συμπτωμάτων.
Υπάρχουν πράγματι πολλά φάρμακα
που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της κατάστασης, ωστόσο η χρήση
βοτάνων θεωρείται πιο αποτελεσματική και πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό. Η
γλυκόριζα, το γαϊδουράγκαθο και το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη
θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και βοηθούν
στην ανακούφιση από την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων. Ας δούμε τη
χρήση κάθε βοτάνου ξεχωριστά.
Γλυκόριζα:
Η χρήση της γλυκόριζας ως
ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στην ουσία
είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση αντιόξεινων, καθώς τα
περισσότερα αντιόξεινα απλώς περιορίζουν την παραγωγή οξέων παρωδικά. Η
γλυκόριζα αφ΄ετέρου, πράγματι ενεργοποιεί την θεραπευτική διεργασία. Ενώ ένας
από τους καλύτερους τρόπους είναι η χρήση της γλυκόριζας σε μορφή χαπιού, μπορούμε επίσης να την καταναλώσουμε
ως ρόφημα σε βραστό νερό.
Πολλοί ομοιοπαθητικοί συστήνουν τη χρήση
γλυκόριζας σε μορφή χαπιού καθώς όταν αυτή αναμιγνύεται με το σάλιο και τα
ένζυμα του στόματος, διαλύεται κατάλληλα και απελευθερώνονται οι θεραπευτικές
της ουσίες. Αυτό βοηθά στην αποτελεσματικότητα της
θεραπείας.
Γαϊδουράγκαθο:
Το γαϊδουράγκαθο, επίσης γνωστό και ως
«ευλογημένο γαϊδουράγκαθο» είναι ευρέως γνωστό για τις ιατρικές του ιδιότητες. Οι
σπόροι, o καρπός και τα φύλλα αυτού του βοτάνου χρησιμοποιούνται για τις
θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Το γαϊδουράγκαθο είναι πολύ αποτελεσματικό στη
θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τόσο τα φύλλα όσο και οι σπόροι χρησιμοποιούνται
για την παρασκευή αφεψήματος. Σύμφωνα με μελέτες το
γαϊδουράγκαθο είναι χρήσιμο όχι μόνο για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της
γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αλλά και σε περιπτώσεις δηλητηρίασης, διαβήτη,
κίρρωσης κ.λ.π...
Χαμομήλι:
Παρά το γεγονός ότι δεν
υπάρχουν επιστημονικές μελέτες ότι το χαμομήλι θεραπεύει τη γαστροοισοφαγική
παλινδρόμηση, το βότανο είναι γνωστό ότι ανακουφίζει τον
οισοφάγο. Ελέγχει επίσης την παραγωγή πεψίνης,
η οποία είναι ένα ένζυμο της γαστρεντερικής οδού. Η υγρή κολλώδης ουσία που
περιέχεται στη ρίζα του χαμομηλιού είναι ένα από τα βασικά συστατικά που
χαρίζουν στο βότανο την αποτελεσματικότητά του. Μπορούμε να πίνουμε μέχρι 4
φλιτζάνια χαμομήλι την ημέρα.
Μαστίχα
Επειδή
διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου κι έτσι μπορεί να δράσει
προστατευτικά στο πρόβλημα αυτό καθώς και ως χωνευτικό.
Παραπομπή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου