Η φανουρόπιτα δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και γευστική, φτιαγμένη με απλά υλικά και εύκολη στην παρασκευή της. Ακολουθεί η αναλυτική συνταγή με 9 υλικά, με οδηγίες για να γίνει αφράτη και νόστιμη.
Υλικά (για ταψί 30x20 εκ. ή στρογγυλό 24-26 εκ.)
-
280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
200 γρ. ζάχαρη
-
120 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
-
240 ml χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο)
-
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
-
1 κ.γ. κανέλα
-
½ κ.γ. γαρίφαλο (προαιρετικά)
-
80 γρ. σταφίδες
-
80 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
-
Προαιρετικά: ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και λαδώνεις το ταψί.
-
Σε μεγάλο μπολ χτυπάς λάδι, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και γαρίφαλο για 1-2 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
-
Προσθέτεις το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύεις απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
-
Ρίχνεις τις σταφίδες, τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύεις ελαφρά.
-
Αδειάζεις το μείγμα στο ταψί και ισιώνεις την επιφάνεια.
-
Ψήνεις για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι στο κέντρο.
-
Αφήνεις να κρυώσει πριν κόψεις σε κομμάτια.
Tips για καλύτερη φανουρόπιτα
-
Για 240 ml χυμό πορτοκαλιού χρειάζεσαι περίπου 4 μέτρια πορτοκάλια ή 3 μεγάλα.
-
Για περισσότερο χυμό, ρόλαρε τα πορτοκάλια στον πάγκο ή ζέστανε τα 10 δευτερόλεπτα στο μικροκύμα πριν τα στύψεις.
-
Μπορείς να πασπαλίσεις με ζάχαρη άχνη για πιο γλυκιά εμφάνιση.
Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό έθιμο και ταυτόχρονα νόστιμη, θρεπτική πίτα, που συνδυάζει μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Φτιάχνοντάς την, τιμάμε την παράδοση και απολαμβάνουμε ένα υγιεινό και αφράτο γλυκό που μπορεί να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου