10 Μαρ 2015

Έλλειψη ενζύμου G6PD,τι πρέπει να γνωρίζουμε...


Το ένζυμο G6PD (γλυκοζο 6 φωσφορική δευδρογενάση) υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας, ιδιαίτερα όμως στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
Όταν παρατηρείται έλλειψη του ενζύμου αυτού σε...
κάποια άτομα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια χάνουν την προστασία τους και μπορεί να πάθουν αιμόλυση, όταν εκτεθούν σε οξειδωτικούς παράγοντες όπως τα κουκιά, ναφθαλίνη, διάφορα    φάρμακα, αλλά και λοιμογόνους παράγοντες (λοιμώξεις).
   Η πάθηση δημιουργείται στον οργανισμό  από γεννήσεώς μας και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εξαλειφθεί. Δεν έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας, απλά πρέπει να αποφεύγουμε την λήψη κάποιων χημικών ουσιών και φαρμάκων, ώστε να μην οδηγηθούμε σε αιμολυτικό επεισόδιο.
  Ετσι αυτός που γνωρίζει ότι έχει την έλλειψη του ενζύμου G6PD στον οργανισμό του, πρέπει να δείχνει στον γιατρό του τον κατάλογο με τα φάρμακα και τις ουσίες, που απαγορεύεται να του χορηγηθούν. Η πάθηση ανακαλύπτεται από την στιγμή που θα γεννηθούμε, με τις πρώτες εξετάσεις που γίνονται. 

   Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κάποια επιπλοκή στο μέλλον, εκτός των φαρμάκων που μας απαγορεύεται να χορηγηθούν, μιας και υπάρχουν εναλλακτικά που δεν έχουν παρενέργειες. Καλό είναι επίσης να βλέπουμε και τις αντενδείξεις κάθε φαρμάκου πριν τη λήψη του, ούτως ώστε αν αναφέρεται  ως ακατάλληλο για αυτούς που έχουν την έλλειψη, να μην το πάρουμε. 

Όσον αφορά τη διατροφή, τα άτομα με έλλειψη του ενζύμου G6PD πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά την κατανάλωση κουκιών, φάβας, προερχόμενη από κουκιά, ποτών που περιέχουν κινίνη  και του πικροπέπονου (βitter mellon) . Τα βρέφη που θηλάζουν, για να προστατευτούν από την αιμολυτική αναιμία, θα πρέπει η θηλάζουσα μητέρα τους να αποφεύγει τα παραπάνω τρόφιμα.

  Ορισμένα φάρμακα ή χημικές ουσίες και κάποια τρόφιμα είναι δυνητικά επιβλαβή για τα νεογνά ή γενικότερα τα άτομα με έλλειψη του ενζύμου G6PD. Κατηγορίες φαρμάκων, που πρέπει να αποφεύγονται είναι οι σουλφοναμίδες και σουλφόνες, τα φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία της ελονοσίας, ορισμένα αναλγητικά (ασπιρίνη, φαιναζοπυριδίνη), κάποια αντιβιοτικά και η χορήγηση βιταμίνης Κ ή βιταμίνης C, σε μεγάλες δόσεις. Επίσης, η ναφθαλίνη καλό θα είναι να μην εισπνέεται και να μην έρχονται σε επαφή τα άτομα με έλλειψη ενζύμου g6pd

ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ G6PD
ANΘΕΛΟΝΟΣΙΑΚΑ
- ΠΡΙΜΑΚΙΝΗ
- ΠΑΜΑΚΙΝΗ
- ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ
ΣΟΥΛΦΟΝΑΜΙΔΕΣ και ΣΟΥΛΦΟΝΕΣ
- ΣΟΥΛΦΑΝΥΛΑΜΙΔΗ
- ΣΟΥΛΦΑΠΥΡΙΔΙΝΗ
- ΣΟΥΛΦΑΔΙΜΙΔΙΝΗ
- ΣΟΥΛΦΑΚΕΤΑΜΙΔΗ
- ΣΟΥΛΦΑΦΟΥΡΑΖΟΛΗ
- ΣΑΛΥΚΙΛΑΖΟΣΟΥΛΦΑΙΠΥΡΙΔΙΝΗ
- ΔΑΠΣΟΝΗ
- ΣΟΥΛΦΟΖΟΝΗ
- ΓΛΥΚΟΖΟΣΟΥΛΦΑΝΙΚΟ
- Septrin
ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
- ΝΙΤΡΟΦΟΥΡΑΝΙΑ - ΝΙΤΡΟΦΟΥΡΑΝΤΟΙΝΗ
- ΝΙΤΡΟΦΟΥΡΑΝΙΑ - ΦΟΥΡΑΖΟΛΙΔΟΝΗ
- ΝΙΤΡΟΦΟΥΡΑΝΙΑ - ΝΙΤΡΟΦΟΥΡΑΖΟΝΗ
- ΝΑΛΙΔΙΖΙΚΟ ΟΞΥ
- ΧΛΩΡΑΜΦΕΝΙΚΟΛΗ
- ΠΑΡΑΑΜΙΝΟΣΑΛΥΚΙΛΙΚΟ ΟΞΥ
ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ
- ΑΚΕΤΥΛΟΣΑΛΥΚΙΛΙΚΟ ΟΞΥ (Αspirin)
- ΑΚΕΤΟΦΕΝΕΤΙΔΙΝΗ (Phenacetin)
Aντί αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ (Depon)
ΑΝΘΕΛΜΙΝΘΙΚΑ
- Β-ΝΑΦΘΟΛΗ
- ΣΤΙΜΠΟΦΕΝ
- ΝΙΡΙΔΑΖΟΛΗ
Δ Ι Α Φ Ο Ρ Α
- Συνθετικά ανάλογα τής βιταμίνης Κ
- ΠΡΟΒΕΝΕΣΙΔΗ
- ΔΙΜΕΡΚΑΠΡΟΛΗ (BAL)
- ΜΠΛΕ ΤΟΥ ΜΕΘΥΛΕΝΙΟΥ
- ΑΡΣΙΝΗ
- ΦΑΙΝΥΛΙΔΡΑΖΙΝΗ
- ΑΚΕΤΥΛΟΦΑΙΝΥΛΙΔΡΑΖΙΝΗ
- ΜΕΠΑΚΡΙΝΗ


ΚΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΦΑΒΑ ΑΠΟ ΚΟΥΚΙΑ
ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ (εισπνοή ατμών)



Δεν υπάρχουν σχόλια: