3 Ιαν 2012

Λεβαντα, βασιλικος, μεντα...

    
   Η λεβαντα (laventer ειναι ενα φυτό με εξαίρετες θεραπευτικές ιδιότητες. Οι χαρακτηριστικές παθήσεις που καταπραΰνει η λεβάντα είναι ο βήχας και γενικά διάφορες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ακόμα αποτελεί κατάλληλο φάρμακο κατά της γρίπης, του συναχιού και των ερεθισμένων αμυγδαλών. Το ρoφημα της λεβάντας
που δημιουργείται με το βράσιμο των φύλλων της  χρησιμοποιείταιι για να καταπραΰνει τους πόνους των δοντιών και των ούλων. Τέλος, το τσάι από τα άνθη της λεβάντας είναι αντιφλεγμονώδες και καλό διουρητικό κατάλληλο για νεφροπαθείς και διαβητικούς.


    Ο βασιλικος  που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από κανένα σπίτι στη χώρα μας. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζουμε όμως είναι ότι χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρωματοποιία, στη φαρμακοβιομηχανία και στην ποτοποιία. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού βρίσκονται κυρίως στο αιθέριο έλαιο του. Συγκεκριμένα, τα φύλλα του φυτού μπορούν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό ρόφημα το οποίο είναι ιδιαίτερα τονωτικό, χωνευτικό, διουρητικό καθώς και καταπραϋντικό για τις νευρικές ημικρανίες. Ακόμα ο βασιλικός σε σκόνη, διαλυμένος μέσα σε κρασί, τονώνει τον οργανισμό και λειτουργεί πάλι και ως χωνευτικό.

     Η μέντα  είναι αυτοφυές φυτό που απαντάται ευρύτατα σε ορεινές περιοχές της χώρας μας και είναι γνωστό ως «φλισκούνι». Το αιθέριο έλαιο που δίνει το φυτό αυτό χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία, στη ζαχαροπλαστική και στην ποτοποιία. Οι ανθισμένες κορυφές και τα φύλλα του δημιουργούν ένα τονωτικό ρόφημα κατάλληλο για το στομάχι αφού διευκολύνει την πέψη καθώς και τις λειτουργίες της χολής και του συκωτιού. Επίσης, τα φύλλα της μέντας χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εγκαυμάτων αφού απαλύνουν τον πόνο και επουλώνουν τις πληγές αλλά και γενικότερα είναι κατάλληλο αντισηπτικό.
πως φτιαχνω blog