14 Μαρ 2015

Αυτό το έχω ξαναζήσει; Τι είναι το deja vu και γιατί μας συμβαίνει!

     
    Ολοι μας κάποιες φορές, έχουμε βιώσει deja'vu τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, το να νιώθουμε ένα συναίσθημα, ή να βλέπουμε ένα μέρος και να νομίζουμε ότι...
έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση. Πώς όμως εξηγείται και γιατί συμβαίνει αυτό;

   Το deja vu μας προκαλεί σύγχηση, γιατί η λογική μας λέει ότι πρόκειται για μία καινούργια εμπειρία, παρόλο που το βιώνουμε σαν ανάμνηση, σαν να έχουμε ξαναζήσει την ίδια κατάσταση στο παρελθόν. Εμφανίζεται περισσότερο στις ηλικίες 15-25 και λέγεται ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ωστόσο παραμένει μυστήριο και δυσεπίλυτο φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει ξαφνικά και στιγμιαία και είναι δύσκολο να αναπαραχθεί εργαστηριακά.

    Οπως εξηγούν σχετίζεται με τον έσω κροταφικό λοβό που ελέγχει την μακροπρόθεσμη μνήμη, αφού βοηθάει τον ρινικό φλοιό που μας λέει αν κάτι που συμβαίνει μας είναι οικείο και τον ιππόκαμπο που συγκρατεί τις λεπτομέρειες των αναμνήσεων μας.
Κάποιοι εξηγούν το φαινόμενο ως ένα στιγμιαίο λάθος στη συνεργασία μεταξύ του ιππόκαμπου και του ρινικού φλοιού, προκαλώντας το deja vu. Συχνά μπερδεύουμε εικόνες που έχουμε δει σε ταινίες ή συναισθήματα που έχουμε βιώσει με αυτά που βιώνουμε εκείνη τη στιγμή.

    Αλλες εργαστηριακές έρευνες προτείνουν ότι το deja vu μπορεί να σχετίζεται με ελαφράς μορφής επιληπτική δραστηριότητα που συμβαίνει στον έσω κροταφικό λοβό. Αυτό ίσως εξηγεί και γιατί οι άνθρωποι που υποφέρουν από επιληψία, βιώνουν deja vu πιο συχνά.

   Ωστόσο οι ερευνητές, επισημαίνουν ότι το deja vu δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανυσηχεί, αφού είναι μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία η οποία συμβαίνει σχεδόν σε όλους και δεν σχετίζεται απαραίτητα με κάποια επικίνδυνη εγκεφαλική πάθηση.

   Παρακάτω μπορείτε κλικάροντας στους συνδέσμους να διαβάσετε εκτενέστερες μελέτες και απόψεις για το deja vu.

Παραπομπές:


Δεν υπάρχουν σχόλια: