27 Ιαν 2012

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Αντικαρκινικές τροφές

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, υπάρχουν τρόφιμα που διαθέτουν ισχυρή αντικαρκινική δράση καθώς περιέχουν ένα εξαιρετικό συνδυασμό ουσιών που επιδρούν σαν ασπίδα προστασίας στον μεταβολισμό των κυττάρων, αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου.Δειτε παρακάτω μερικές τροφές που ενδείκνυνται και δρουν ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου.
Ντομάτα: 
    Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος και του πεπτικού συστήματος
Μπρόκολο
    Οι βλαστοί του μπρόκολου αποτελούν εξαιρετική πηγή σουλφοραφάνης, ένα φυσικό φυτοχημικό συστατικό που αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας. Εντοπίζεται στο μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, του στήθους και του προστάτη
Φράουλες - βατόμουρα: 
   Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το έντονο χρώμα τους οφείλεται σε φυτοχημικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες.. Τα συστατικά αυτά δρούν αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από μια ποικιλία μορφών καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.
Ρόδι:
  O καρπός του ροδιού και ο χυμός που παίρνουμε από το φρούτο, είναι μια από τις αποτελεσματικότερες τροφές κατά του καρκίνου, Μελέτες των επιστημών, ανακάλυψαν ότι το ρόδι και γενικότερα το εκχύλισμα του καρπού του, δρα ενάντια στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
Ελαιόλαδο
   Το ελαιόλαδο ασκεί προστασία από διάφορες καρκινικές μορφές, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε, σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε σκουαλένιο, συστατικό το οποίο παρεμβαίνει στα ογκογονίδια αποτρέποντας την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου.
Ανανάς
   Ο ανανάς αποτελεί εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και του ενζύμου βρωμελαίνη. Πρόκειται για ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, που μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα και του στήθους.
Σπανάκι 
   Το σπανάκι είναι το λαχανικό που θεωρείται κορυφαίο από όλα τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Διαθέτει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε και λουτεΐνης για την πρόληψη καρκίνου στο ήπαρ, στο στήθος, στον προστάτη και στο παχύ έντερο. Το σπανάκι περιέχει ένα καροτενοειδές, τη νεοξανθίνη, που μπορεί σε αρχικό στάδιο να προκαλέσει την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του προστάτη και μεταγενέστερα να σταματήσει την αναπαραγωγή τους.
Καρότα 
   Τα καρότα καθώς και όλα τα λαμπερού χρώματος λαχανικά, όπως οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές,  αποτελούν εξαιρετικές πηγές β-καροτενίου, το οποίο είναι ένα δραστικό αντιοξειδωτικό. Οι καρκίνοι-στόχοι του β-καροτενίου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα,  του λαιμού, του στομάχου, του εντέρου, της χοληδόχου κύστης, του στήθους και του προστάτη. Επίσης, μια δραστική ουσία που περιέχουν τα καρότα, η φαλκαρινόλη, μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Για καλύτερη αντικαρκινική δράση, τα καρότα είναι καλύτερο να τρώγονται ωμά.

   Γενικότερα η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: