13 Μαρ 2012

Οστεοπώρωση και τροποι αποφυγης της νοσου...

 
Η Οστεοπόρωση είναι μια νόσος των οστών που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα, με συνέπεια την αύξηση της ευθραυστότητας των οστών κάνοντάς τα πιο επιρρεπή σε κατάγματα.Εμφανίζεται σε άτομα πάνω των 45-50 ετών και ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο (μεταεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση). Σε άτομα άνω των 70 ετών είναι το ίδιο συχνή...

9 Μαρ 2012

Αλλεργίες της άνοιξης και αντιμετώπιση.

 
 Την περίοδο της άνοιξης οι αλλεργίες σημειώνουν μεγάλη έξαρση. Αν έχετε καταρροή, κόκκινα και ερεθισμένα μάτια ή φτερνίζεστε συνέχεια, τότε μάλλον οι αλλεργίες σας χτύπησαν την πόρτα μιας και πρόκειται για μερικά από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν πολλούς αυτήν την εποχή. Τα πλέον σημαντικά αλλεργιογόνα της ανοιξης είναι οι γύρεις και κατά δεύτερο λόγο τα ακάρεα της σκόνης, οι τροφές και τα δηλητήρια σφηκών και μελισσών.
   Οι αλλεργίες της άνοιξης είναι κυρίως η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ έξαρση παρουσιάζουν και οι δερματικές κνιδώσεις,(φαγούρα στο δέρμα)

Η έξαρση των αλλεργιών την άνοιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθοφορία των λουλουδιών και στην γύρη που βγάζουν ορισμένα από αυτά,.
Τα είδη της γύρης που είναι κυρίως υπεύθυνα για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες στην Ελλάδα είναι:

1.                   παριετάρια (περδικάκι ή ελξίνη), 
2.                 αγριοσιτηρά, γρασίδι και καλλιεργημένα δημητριακά
3.                 η γύρη από τα πεύκα  
4.                 Η ελιά.
Και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης όμως πολλαπλασιάζονται αυτή την εποχή, γιατί θέλουν ζεστό και υγρό καιρό. Πάνω από το 85% των ελλήνων αλλεργικών είναι ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένοι σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα.

   Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Global Allergyand Asthma» δίνει νέα στοιχεία για το πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αλλεργιών, ιδιαίτερα στα παιδιά: 1. Ο μητρικός θηλασμός επί 4 μήνες προστατεύει τα παιδιά από τις δερματίτιδες έως την ηλικία των 3 ετών, από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας έως τους 18 μήνες και από το άσθμα έως την ηλικία των 6 ετών. 2. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες C και E, και το σελήνιο (από φρούτα και λαχανικά) βρέθηκε να προστατεύουν από τις αλλεργίες. Οι επιστήμονες συνιστούν στους ασθματικούς να τρώνε μήλα και άλλα φρούτα, να μειώσουν το αλάτι, να αυξήσουν το μαγνήσιο και να αποφεύγουν τις μαργαρίνες. 3. Οι προβιοτικοί και πρεβιοτικοί οργανισμοί φαίνεται να προστατεύουν από τις αλλεργίες, παράγοντας αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι αλλεργίες μπορούν να καταπολεμηθούν με την χρήση των παρακάτω βοτάνων:

 Τσουκνίδα (Urtίca dioica), κουφοξυλιά (Sambucus nigra)

Παρασκευή : Φτιάξτε έγχυμα τσουκνίδας. Πίνετε 3-4 φλιτζάνια την ημέρα για 3 μήνες κάθε φορά.

Σκαφίδιο της Βαϊκάλης (Scutellaria baicalensis)

Παρασκευή : Φτιάξτε αφέψημα και πίνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα.

Το χαμομήλι και το δεντρολίβανο είναι δύο πολύ καλά βότανα για την αντιμετώπιση των κνησμών στο δέρμα.Επίσης το βότανο εφέδρα δρα ενάντια στις αλλεργίες και το άσθμα.

Τέλος μια πολύ καλή λύση για την αντιμετώπιση των δερματικών αλλεργιών είναι η αλοιφή Fenistil η οποία είναι αντιαλλεργική και αντισταμινική. Βοηθάει να αντιμετωπιστεί ο κνησμός (φαγούρα) που δημιουργείται τοπικά καθώς και το κάψιμο που προκαλούν οι αλλεργίες στο δέρμα.Καλό είναι να απευθύνεστε σε ειδικό ιατρό δερματολόγο για την χρήση της.